Rozwój technologii a gotowanie

Rozwój technologii wpływa na nasze życie w każdym, najmniejszym nawet jego aspekcie. Aby sobie to uzmysłowić przyjrzyjmy się tak prozaicznej czynności jak gotowanie obiadu. W odległych czasach człowiek musiał upolować lub znaleźć sobie obiad, następnie zjeść go na surowo, lub upiec, jeśli akurat miał dostęp do ognia. Z czasem człowiek hodował własne zwierzęta i uprawiał rośliny, mógł je ugotować w żelaznym garnku na kuchni węglowej, która oprócz ciepłą dawała również sporo brudu i dymu w pomieszczeniu.

Obecnie, aby ugotować obiad zamawiamy artykuły spożywcze przez Internet, mieszamy je, siekamy, obieramy przy użyciu najróżniejszych robotów, następnie gotujemy w garnkach ceramicznych, czy wykonanych z odpowiedniego stopu metalu tak, aby jedzenie nie przywierało i nie przypalało się. Do tego możemy użyć na przykład płyty indukcyjnej, która nie spali nam mieszkania i nie poparzy, a opary zostaną pochłonięte przez okap z filtrem węglowym. A może po prostu odgrzać gotowe danie w kuchence mikrofalowej?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Designed by: WP